Vandr Posázaví 2022 - Hornosázavská pahorkatina (20.5. - 22.5. 2022)

Kronika 2022 Zobrazit fotogalerii

Jarní vandr 2022 - Hornosázavská pahorkatina a Posázaví

20. – 22.5.2022

V pátek 20.5.2022 při pěkném slunečném a horkém počasí jsme se sešli v 17.15 v Praze na hlavním nádraží u Burger Kingu až na jednoho z přihlášených, který na vandr zapomněl a pár nemocníků. I tak se nás sešlo 21, ideální počet na vandr.

Vlakem jsme vyrazili směr Vavřinec s přestupem v Kolíně na náhradní autobusovou dopravu, kde v autobuse bylo pěkné vedro.

Po příjezdu na zastávku Hatě pěší přesun na ČuliRadim chatu, kde nás Radim, Natálka a Žofka přivítali.

Rozdělali jsme si oheň, ohřáli z domova připravený guláš, nachystali spaní a …. deštivá předpověď nás vyhnala pod střechu. Ještě že tak. Foukalo, pršelo a v tomto počasí za námi dorazil mokrý Špryni. Mladší přespali v chalupě, starší po dešti venku rozprostřeli plachtu a naštěstí už další déšť nepřišel, tak se spalo až do rána.

V sobotu snídaně vánočka jako hlavní chod a kdo chtěl, mohl chléb, housky, rohlíky, salámy a jiné pochutiny, takový švédský stůl.

Po vydatné snídani jsme vyrazili na výšlap směr Uhlířské Janovice. Na cestě jsme se potkali s Luckou a už jsme byli kompletní. Přes Uhlířské Janovice a další obce a vesničky jsme dorazili do obce Mirošovice, kde jsme se u blízkého rybníka naobědvali, vykoupali a pokračovali v cestě k dřevěnému hradu, kde byla studánka se silným pramenem. Po naplnění lahviček jsme se vydali na předem vybrané spací místo (Kamenný mlýn). Skála, potok, ohniště a divoká příroda. Večer ještě koupáni v nedalekém rybníce a k večeři buřty. 

Ráno v 9 hodin budíček. Snídaně salám, sýr, šunka, pomazánkové máslo, pečivo a čaj na ohni. Zabalit, před odchodem vyndat klíšťata, dokonce padl rekord v počtu klíšťat. Znovu k hradu ke studánce se silným pramenem a hurá směr Sázava.

Cesta vedla podél řeky Sázavy. Na obědě jsme si pochutnali v Samopších u řeky. Pak jsme pokračovali na nádraží v Sázavě, kde jsme nechali batohy a šli se podívat na Sázavský klášter, koupit zmrzku a rychle na vlak, který odjížděl v 17:12 s plánovaným příjezdem do Prahy hlavní nádraží 18:42.

Počasí, až na páteční déšť, nám vyšlo na jedničku. Ani zima ani teplo, prostě celkově jsme si to všichni užili a byla to velká paráda.