Podzimní cykloprázdniny u Máchova jezera - Penzion Skalka, Doksy (25.10. - 29.10. 2017)

Kronika 2017 Zobrazit fotogalerii

Cykloprázdniny se Čtyřlístkem

Máchovo jezero – Doksy – Penzion Skalka

 

Jako každý rok jsme vyrazili o podzimních prázdninách na cyklo. Poslední roky bylo cyklo spojeno i s možností jet bez kola, ale tento rok měli kolo všichni, přeci jenom tu nejsou moc kopce.

Z Prahy jsme odjížděli z Černého mostu v 18:00 hod. Celkem nás tento rok jede 30. Dorazili jsme celkem pozdě, tak jsme si jen zahráli pár poznávacích her, trochu si vybalili a šli jsme spát.

 

1.den

První den mají všichni nejvíc sil, takže jsme po rozdělení do třech družstev vesele vyrazili na výlet!

První družstvo jelo směr Bezděz a dobylo rozhlednu Vrchbělá, druhé družstvo na úplně opačnou stranu objíždělo Máchovo jezero zezhora a potom navštívili Psí kostel a Skalní bránu a třetí družstvo si objelo celé Máchovo jezero a poté se zastavilo v Doksech. Celý den bylo krásně takže jsme najeli od nějakých 30 km do cca 60. Poznali jsme místní písečné cesty, do kterých se občas propadnete a vylezli na pár písečných skal se super výhledem. Také jsme se ztratili v Doksech a pokusili se najít pár kešek (bez úspěchu, styď se Špryni). Večer jsme objevili, že na chatě se dobře najíme, pochutnali jsme si na poctivém vývaru a rýží s omáčkou. Večerní program se skládal ze zábavných her jako třeba evoluce, čokoláda atd. Také každý dostal kartičku se čtyřmi políčky kam po celou dobu bude sbírat samolepky se členy Čtyřlístku za odměnu za ujeté kilometry. Každý si tedy za dnešek mohl vybrat buď Myšpulína, Fifinku, Bobíka nebo Pinďu.

 

2.den

Dnešní den byl již od rána ve znamení totálně aprílového počasí. Střídalo se slunce s deštěm, duhou, mlhou atd. Ráno jsme se trochu báli, že ani nikam nepojedeme jak pršelo. Nakonec to ale začalo vypadat lépe, tak jsme v družstvech vyrazili na další celodenní výlet. První družstvo se rozdělilo na holky a Malčána a na kluky, holky + M si daly výlet druhého družstva z prvního dne na Psí kostel a okolí, kluci jeli okruh směrem na Mimoň. Druhé družstvo se zase inspirovalo prvním družstvem z prvního dne a jelo směr Bezděz a do sportovního parku s rozhlednou Vrchbělá, třetí družstvo jelo na zříceninu hradu Jestřebí. Musím říct, že ideální počasí na kolo vypadá jinak, je fakt, že projíždění louží byla sranda, ale ty mokré boty už zas taková sranda nebyla. Teplá sprcha, čaj a krb to však po návratu rychle napravily. Večer měli program dvě F, hráli se další sranda hry. Děti také dostaly další samolepku do Čtyřlístkové kartičky.

 

3.den

Na dnešek se dvě družstva rozhodla, že pojedou na Bezděz a spojí to i s jeho prohlídkou. Připojila se k nim i Čuli s malou Natálkou. Užili si krásný výhled z nejvyšší věže.  Druhé družstvo by však jelo stejnou cestu dva dny zasebou, proto si udělalo takový odpočinkový den a jelo jen na Jestřebí, poté si sedlo do místní vyhlášené restaurace na horké maliny se zmrzlinou a tak zakončilo tyto tří výletní dny.

Ve tři hodiny jsme měli všichni sraz v Doksech před Muzeem Čtyřlístku, které jsme poté navštívili. Byla zde popsaná historie Čtyřlístku, byl tu hrací koutek, komiksy na čtení a také figurky Čtyřlístku v životní velikosti. Po prohlídce jsme všichni jeli k penzionu, kde ještě před večeří proběhl závod ve zručnosti jízdy na kole na hřišti. Kluci postavili takovou malou dráhu s různými překážkami. Všichni si pak ještě umyli kola.

Večer bylo vyhlášení vítězů závodu a každý dostal pamětní list s počtem ujetých kilometrů a mohl si dojít vybrat cenu ke stolu hojnosti. Poté byla suprová diskotéka, kde jsme si zazpívali a zatančili na ty největší hity a také všichni dostali svítící tyčky.

 

4.den

Ráno jsme se vzbudili do tmavého penzionu, protože kvůli uragánu co byl venku nešla elektřina. Naštěstí zde vařili na plynu, takže jsme čaj k snídani a pak i oběd dostali teplý. Dopoledne proběhlo v duchu balení a úklidu. Poté se polovina dětí zabavila hraním s Natálky modelínou a pěkně v jídelně nastlali. Ostatní si vybrali z té spousty her, co vždy vozíme. Po obědě jsme jen počkali na autobus a doufali, že v pořádku dojedem domů a nebudou nikde spadlé stromy. Od rána totiž nikde nebyl signál a tak jsme neměli moc informací. Vše ale proběhlo v pořádku a do Prahy jsme dorazili jen s půlhodinovým zpožděním v 15:30.

 

Doufám, že si to všichni užili, tak jako já. I přes neúplnou přízeň počasí si myslím, že jsme toho spoustu viděli, poznali kraj Čtyřlístku a skoro všichni ujeli nad 100 km!

 

Děkujeme moc všem a těšíme se na lyžáku!! :-)

 

Zapsala Jogi