Lyžařský a snowboardový výcvik - Deštné v Orlických horách (Penzion Sport) (15.2. - 22.2. 2014)

Kronika 2014 Zobrazit fotogalerii

Letošní lyžák nám začal jednou nepříjemnou zajímavostí. Pár dní před odjezdem jsme se dozvěděli, že z tecnických důvodů nemůžeme dorazit do penzionu Lucie na Šumavě, kde jsme měli vše zařízeno. Nastalo tedy hledání nové chaty. Po několika telefonátech jsem našel volnou chatu v Orlických horách. Zjistil jsem, zda chata splňuje všechny naše požadavky a začal komunikovat s majitelem. Vše se včas vyjednalo a tak odjezd na lyžák 2014 nebyl ohrožen.

Co zůstává již téměř po staletí stejné je místo odjezdu na lyžák. A tak jsme se tedy sešli jako vždy na parkovišti na Kavalírce u restaurace Ladronka. Sešli jsme se všichni včas, včas dorazil i autobus a tak jsme do něj vše naházeli, zamávali a vyrazili. Abych nezapomněl, kromě klasického vybavení na lyžák, jsme do autobusu ještě vzali nový, doma vyrobený, SkiScoot (made by David).

Cesta probíhala bez problémů, jen sníh jsme nikde neviděli. Letos byla opravdu mírná zima a sněhu byl po celé republice nedostatek. V našem areálu by sníh být měl, tak musíme doufat. Po příjezdu na místo, jsme všichni pobaveni. Sníh na sjezdovce opravdu je, ale všude okolo je zeleno :). Bereme to s úsměvem, ale všichni jsme rádi alespoň za to.

Chalupa je vzdálena asi 300m od sjezdvoky. Tedy tuto zimu. Jindy je chalupa hned u vleku a sjezdovky, ale ta není letos zasněžena technickým sněhem. Věci jsme vyložili z autobusu a vydali jsme se na procházku po okolí. Došli jsme zpět na sjezdvoku, abychom okoukli a ošahali sněhové podmínky. To půjde ;) Po procházce jsme se zabydleli a vydali se na večeři do Hotelu Orlice, který byl hned vedle naší chalupy a kam se budeme chodit stravovat.

Druhý den jsme šli na sjezdovku již se sportovním vybavením. Děti se rozdělily do několika skupin podle věku a zkušeností a začli jsme jezdit. Nevýhodou vleků bylo to, že když člověk neudržel rovnováhu na pomě či kotvě a spadl, tak spadl do bláta :) Sníh byl opravdu jen v úzkém pruhu pod vlekem. Extrémní situace však nutí člověka k lepším výkonům a proto nás to všechny pěkně vyškolilo. Pádů z vleku tedy velmi ubylo.

Na oběd jsme zamkli naše vybavení v půjčené lyžárně hned u sjezdovky a vydali se na polívku a teplé jídlo. Po lehkém odpočinku zase pěkně zpět na sjezdovku a pilovat styl. Takto podně proběhl i den druhý, tedy pondělí.

V úterý jsme nechali naše unavená těla odpočinout. Dopoledne jsme vyrazili autobusem do nedalekého města Rychnova nad Kněžnou. Jeli jsme běžnou autobusovou linkou. Pan řidič byl určitě místní, jelikož znal každou zatáčku a tak se nebál je projíždět větší ryhlostí. Jízda byla sice svižná, ale na žaludek ne uplně příjemná. Hned po pár zatáčkách se nám dělalo zle. Po takové 10., 11. zatáčce některým bylo tak špatně, že jsme museli závodníka zastavit a trochu se provětrat. Na to nejhorší nedošlo a tak po pár minutách na čertsvém vzduchu jsme pokračovali dál.

V Rychnově nad Kněžnou jsme si dali oběd, zahráli nějaké hry a přesunuli se do tamního plaveckého bazénu. Tobogán, divoká voda, vodní houpačka, sauna, pára. Možností na blbnutí byla spousta. Po bazénu malý rozchod ve městě a pak zas hurá do autobusu. Někteří vedoucí chtěli místo výletu do Rychnova vyrazit na běžky. Běžkování je krásný sport, ale je k němu ku podivu potřeba sníh. Takže proběhla jen procházka pěší.

Na dašlí dny jsme se opět přesouvali převážně na sjezdovku. Jsme přeci lyžařský a ne plavecký výcvik :) Začátečnící už zvládali základní lyžařské praktiky jako je vstávání ze země, nazouvání výstroje, první obloučky a brždění. Zkušení se učili carving a hlavně nejezdit jen šusem. Snowboarďáci zkoušeli první triky v tamním snowparku. První skok, pád, druhý skok, radování a opět pád. Žádný zkušený z nebe ani ze skokánku nespadl. Naštěstí pády nebyly vážné a tak proběhlo jen pár modřin, ale žádné velké zranění.

V pátek všechny děti změřili své výkony ve slalomu. Proběhly dvě závodní kola, aby každý mohl ukázat, co se naučil. Závodilo se ve 4 kategoriích. Lyžaři mladší, starší a snowboarďáci mladší, starší. Po večeři proběhlo vyhlášení slalomu a také bodování pokojů. Pak oblíbená diskotéka a hurá naposledy do postele v Orlických horách.

V sobotu dobalit, vyklidit pokoje a počkat než si pro nás přijede autobus. U autobusu všechny děti našly své rodiče. Jediný pro koho si maminka nepřijela byla vedoucí Nella a tak ji odvezl někdo jiný. David myslím :-D A tím náš lyžák 2014 skončil. Chci poděkovat všem vedoucím i dětem, za to že jsme vše zvládli a byla to legrace. Dále děkujeme našim olympionikům, kteří během našeho lyžáku vyhrávali medaile na olympiádě v Soči.

Radim