Letní tábor - Bezdružice (29.6. - 20.7. 2013)

Kronika 2013 Zobrazit fotogalerii

Bájný Olymp

 

Je sobota 29.6.2013, vzpomínky na vysvědčení jsou ještě čerstvé, a my se scházíme na známém parkovišti, abychom se rozloučili s rodinkami a navyklým pohodlím, a vydali se za zábavou na nejlepší tábor, který známe, takže hurá do Bezdružic!

Letos je nás spousta dětí i vedoucích, takže jsme se rozdělili na čtyři devítičlenná družstva v čele s instruktorem a při vybalování věcí do stanů jsme byli zvědaví, na co si letos budeme hrát. Odpovědi se nám dostalo záhy. Z Olympu k nám sestoupil bůh Zeus s Pallas Athénou a spolu s Prométheem vytvořili prvního člověka. Právě stvořenými bytostmi se staly i všechny děti, takže v průběhu prvních dvou dní jsme se museli naučit práci a různým znalostem a dovednostem, a při tom jsme si lámali hlavy, kdo by mohl být naším králem, který by nás vedl za vítězstvím. Při zahajovacím ohni k nám poprvé sestoupili všichni bohové z Olympu a představili se nám. A konečně jsme se dozvěděli, kdo nám bude kralovat. Čtyři krásné královny k nám byly přiděleny a všichni jsme si byli jisti, že právě ta naše nás dovede k vítězství a tím i k nadvládě nad celým Řeckem. Bohům jsme představili své nově vytvořené družiny, kterými byly Titáni v čele s královnou Adélkou, Erukos s královnou Ančou, Majndové a jejich královna Nella a v neposlední řadě Minotauři v čele s Johankou. Součástí představení byla i přehlídka kostýmů a prezentace družiny a její historie. Po odchodu bohů na Olymp již skutečně začal lítý boj o nadvládu nad Řeckem a polobožské tituly.

Celým táborem se prolínal boj o místo na Olympu, při některých soutěžích nám bohové pomáhali, jindy nám práci spíše ztěžovali, proto jsme se i snažili, abychom si koupili jejich přízeň obětováním různých surovin.

Každou hrou nás provázel jeden z bohů, začali jsme s bohyní Artemis, kdy jsme se snažili ukázat naše lovecké umění a znalosti o přírodě. S Afrodité jsme vytvářeli mapu Europy, Athéna pomáhala Perseovi i družinám v boji s Medusami. Jednoho dne na nás Poseidon seslal povodeň, před kterou jsme museli utíkat, Dionýsovi jsme ukázali, jak se umíme veselit a hodovat, on se nám pak zase odvděčil velkou hamburgerovou hostinou. Při výletě na Gutštejn jsme pomáhali Orfeovi osvobodit milovanou Eurydiku ze spárů Hádea. Bůh lásky Erós symbolizoval boj zamilované Psýché o jeho srdce, kdy musela přebírat čočku s hrachem. Níké byla symbolem rychlosti a vítězství, Zeus pomáhal Sisyfovi dostat pramen vody do království, naopak Héra Sisyfa musela potrestat tím, že valil do nekonečna padající kámen, což jsme si vyzkoušeli při skalním golfu. Bůh Hélios byl spojen s Faethónem, který spadl ze slunečního vozu. Nejkreativnější úkol jsme měli při Trojské válce, kdy jsme si zahráli na divadelní herce a válku sami nacvičili.

V polovině tábora jsme si vyzkoušeli i klasické řecké olympijské hry, kdy jsme při různých vtipných disciplínách prokázali, jak jsme šikovní, a dostali jsme medaile a ocenění bohů.

Poslední rozhodující etapu symbolizoval Hérakles a jeho dvanáct úkolů. Družina, která nejlépe a nejrychleji zvládla, stejně jako Hérakles, všech dvanáct úkolů, se stala polobohy a ovládla celé Řecko. Tou družinou byli Erukos, ale boj byl velice těsný, takže s mírným odstupem na druhém místě skončili Titáni, následováni Minoutaury. Poslední družina, Majndové, všechny úkoly zvládla samozřejmě také, čímž prokázali své výborné schopnosti.

Bohové byli velice spokojení, jaké lidi stvořili, a vítězné družině rádi přenechali vládu nad Řeckem, což stvrdili darovanými vavřínovými věnci. Poté se bohové opět odebrali na Olymp a již jsme se s nimi nesetkali, protože nastal čas našeho odjezdu a návratu z Bájného Řecka zpět do Čech, do Prahy, za rodinkami, abychom si mohli užít zbytek prázdnin.

Ale příští rok se určitě zase vrátíme a již teď se těšíme na další dobrodružství!