Cyklo tábor - Třeboň (25.10. - 30.10. 2002)

Kronika 2002 Zobrazit fotogalerii

O letošních podzimních prázdninách, které byly od 25 do 30 října jsme se rozhodli uspořádat cyklistický týden v Jižních Čechách a tak navázat na úspěšnou akci stejného druhu, kterou jsme pořádali před dvěma lety. Tehdy jsme využili nabídnuté možnosti mimořádných prázdnin v době zasedání Mezinárodního měnového fondu a byli jsme celý týden na kolech ve Vráži u Písku. Podobné akce nejsou naší každoroční činností, především svojí náročností na přepravu techniky ale jinak to vždy stojí za to. Zkrátka, jsme si řekli, že jedeme a bylo nám opět prima a bezva. V plánu jsme tuto akci měli od jara a trochu jsme znervózněli při srpnových povodních, neboť cílem našeho cyklotýdne měla být Třeboň, jejíž okolí bylo poměrně značně povodněmi zasaženo. Také termín na konci října a hlavně vrtkavé podzimní počasí nám naháněli strach. Zbytečně. Počasí nebylo jako v létě a pro naše profesionální cyklistické vyjížďky bylo (až na pár slejváků) vcelku ideální. Aspoň jsme se nezpotili.
Do Třeboně jsme vyrazili v klasickém složení vedoucích. Chyběl snad jen prací soužený Fanda a účast dětí byla skoro také tradiční. Přihlášeno bylo mnohem více účastníků-dětí, ale před odjezdem vrtkavé počasí a zima donutilo některé nedobrovolně zůstat doma.
Všichni doma oprášili svoje bycikle a kdo neměl musel si půjčit a hurá do Třeboně. Osoby a první várka asi deseti kol putovala vlakem a zbytek (především dražší kola) byla vezena Romínem. Ubytování jsme měli zajištěno v překrásném rodinném penziónku Veselých přímo na historickém náměstí v srdci Třeboně. Tímto ještě jednou moc moc děkujeme. O stravu se nám opět postaral Milan, takže jsme v žádném případě netrpěli ani na minutku hladem. (poznámka autora: Milan a Roman se v sobotu v ranních hodinách aktivně účastnili předvolebního mítinku US-DEU).
Během následujících pěti dnů jsme objížděli blízké a daleké okolí krásné přírody Třeboňska. Lesy, rybníky, rašeliniště, louky ..... Navštívili jsme např. Schwarzberskou hrobku, jízda okolo a po hrázi rybníku Rožmberk, pomník Jana Žižky v Trocnově a jiné zajímavosti Třeboňska. V neděli večer se přehnala přes naši republiku mimořádně silná vichřice. Její následky jsme v pondělí viděli v okolních lesích a při naší cestě do Trocnova nás překvapili při sjezdu za zatáčkou stromy na silnici. Dobré brzdy vyřešili kolizi se dřevem. V době našeho pobytu byla také na zámku v Třeboni i noční prohlídka s divadelním představením, které jsme se všichni samozřejmě zúčastnili. Herci v dobových krojích nám v různých sálech zámku předvedli ukázky ze života posledního z Rožmberků Petra Voka.
Paráda. Filip